Microsoft wijzigt Windows 10 na kritiek anti-virusbedrijven

Na kritiek van anti-virusbedrijven over Windows 10 heeft Microsoft besloten om verschillende aanpassingen aan het besturingssysteem door te voeren. Ook zal het nauwer met anti-virusbedrijven gaan samenwerken. Volgens virusbestrijders probeert Microsoft met Windows Defender, de standaard virusscanner van Windows 10, de oplossingen van anti-virusbedrijven uit de markt te drukken.

Daarnaast zou Microsoft aanpassingen in feature-updates niet duidelijk communiceren en het lastig voor anti-virusbedrijven maken om gebruikers van een betaalde anti-virusoplossing te waarschuwen dat hun abonnement gaat verlopen of verlopen is. Microsoft laat nu weten dat het nauwer met anti-virusbedrijven gaat samenwerken zodat ze hun software voor toekomstige feature-updates compatibel kunnen maken. Gebruikers zullen feature-updates van Windows 10 pas ontvangen als de anti-virussoftware na de update blijft werken.

Verder gaat Microsoft meer inzicht in de planning van feature-updates geven. Zo krijgen virusbestrijders meer tijd om de uiteindelijke versie van een feature-update te testen. Tevens krijgen anti-virusbedrijven de mogelijkheid om hun eigen waarschuwingen en meldingen in Windows weer te geven als het abonnement van een virusscanner op het punt staat te verlopen of al verlopen is. Ook heeft Microsoft de manier aangepast waarop Windows gebruikers laat weten dat hun virusscanner is verlopen en ze niet meer beschermd zijn. De gebruiker krijgt in dit geval een scherm te zien dat zichtbaar blijft totdat de gebruiker ervoor kiest om zijn abonnement te verlengen of voor Windows Defender of een ander anti-virusbedrijf kiest.

Bron: Security.nl